Te-ai saturat sa fii obosit? Aici la MyBedroom luăm somnul foarte în serios, așa că avem o serie de sfaturi utile pentru a te ajuta să atingi pragul de “somn profund”.
1. CREEAZA UN MEDIU INDUCATOR DE SOMN
Transformarea dormitorului tău într-un mediu care induce somnul este extrem de important pentru un somn bun. Un spațiu liniștit, întunecat și cu temperatură rece face sanctuarul perfect pentru dormit. Se știe că zgomotul exterior afectează calitatea somnului, așa că dacă locuiesti în apropierea unui drum aglomerat sau ai vecini zgomotoși, redu volumul cu dopuri de urechi sau cu un aparat care produce „zgomot alb”. În plus, dacă un animal de companie te trezește în mod regulat în timpul nopții, ai putea să iei în considerare să-l ții departe de dormitorul tău. Nuanțele opace sau o mască pentru ochi, iti va oferi acel întuneric care spune creierului că este timpul să dormi. Lumina albastră de pe telefon, tabletă și laptop iti va păcăli creierul să creadă că este ziua, așa că asigura-te că elimi aceste lucruri odată ce te bagi la somn. Și dacă nu poți trăi fără telefon, intră în setări și schimbă luminozitatea în „tur de noapte”. De asemenea, poți programa acest lucru la aceeași oră în fiecare noapte. De asemenea, s-a constatat că temperatura perfectă pentru dormitorul tău în timpul somnului este între 17-20°C, deoarece permite corpului tău să se odihnească noaptea.
2. IMPLEMENTAȚI O RUTINĂ PRE-SOMN
Când te pregătești de culcare, intră într-o rutină de relaxare. Citeste, fă o baie, meditează, cere-i partenerului tău un masaj. Incearcă să te relaxezi și să-ți lași corpul să se pregătească pentru odihnă. Evita activitățile stresante, cum ar fi munca sau discutarea problemelor emoționale. Se știe că situațiile stresante din punct de vedere psihologic determină organismul să secrete cortizolul, hormonul stresului, care poate crește vigilența.
3. PĂSTRAȚI RITMUL DE TREZIRE SETAT
Corpul tău este foarte bun la recunoașterea tiparelor tale de somn, așa că un program regulat de somn va asigura o calitate mai bună și un somn consistent. Încercați tot posibilul, mai ales în weekend, să dormiți la aceeași oră în fiecare noapte. Acest lucru va evita acea mahmureală de somn în zilele de luni. Trezirea la aceeași oră este, de asemenea, foarte importantă, chiar dacă nu ai dormit foarte bine cu o noapte înainte, somnul suplimentar te va ajuta să compensezi lipsa de somn din noaptea următoare. În plus, creșterea luminii naturale a soarelui sau a luminii strălucitoare în timpul zilei ajută la menținerea ritmului de trezire sub control. Corpul tău se va alinia cu răsăritul și apusul soarelui, păstrând un ciclu consistent de somn/veghe.
4. URMĂȚI-VĂ APORTUL DE LICHIDE ÎNAINTE DE CULCARE
Bea suficiente lichide pe parcursul zilei pentru ca organismul sa fie bine hidratat, se recomanda 3 litri. Încercați să nu beți lichide cu 1 oră înainte de culcare și folosiți baia chiar înainte de a adormi. Urinarea în timpul nopții afectează calitatea somnului și energia din timpul zilei, așa că dacă te trezești adesea în miezul nopții și mergi la baie pe jumătate adormit, reevaluează-ți aportul de lichide înainte de culcare.
5. FACETI EXERCITII FIZICE DIN TIMP
Exercițiile fizice sunt minunate dimineața, deoarece secretă hormonul stresului cortizol, menținându-te alert și plin de energie și promovând ulterior o noapte de somn odihnitor. Totuși, acest lucru nu este ceea ce îți dorești chiar înainte de culcare. Încercați să faceți mișcare cu cel puțin 3 ore înainte de culcare pentru a permite corpului să se pregătească pentru odihnă.
6. ASIGURAȚI-VĂ CĂ PATUL ESTE CONFORTABIL https://www.mybedroom.ro/
Te-ai întrebat vreodată de ce dormi mereu atât de bine într-un hotel decent? Nu numai că mediul este ideal pentru dormit, dar paturile sunt și de înaltă calitate și sunt relativ noi. Este recomandat să vă chimbati salteaua de pat cel puțin la fiecare 5-6 ani, așa că dacă nu v-ați înlocuit salteaua de ceva timp, acesta poate fi un factor important. De asemenea, este important să vă schimbați perna la fiecare 12 luni, deoarece praful și pielea se pot acumula, afectând nu numai somnul, ci și sănătatea. Totodata este recomandat sa schimbati si lenjeria de pat odata la 6 luni, iar de reimprospatat odata la 3-4 zile, in functie de sezon.
7. EXCLUDETI O TULBURARE DE SOMN
Dacă niciunul dintre acestea nu pare a fi un factor în problemele tale de somn, o stare de sănătate precară poate fi cauza problemelor tale de somn. O problemă comună este apneea în somn, care afectează 24% dintre bărbați și 9% dintre femei. Alte probleme frecvente diagnosticate medical includ tulburările de mișcare a somnului și tulburările de somn/veghe de ritm cardiac, care sunt frecvente la lucrătorii în schimburi. Dacă te-ai luptat întotdeauna cu somnul, indiferent de ceea ce faci pentru a crea un mediu de somn sănătos, poate fi înțelept să te consulți cu medicul tău.
Este timpul să transformați visul în realitate, comentați mai jos dacă aveți alte sfaturi despre igiena somnului! Suntem deschisi la orice opinie!